Uluslararası Fırsatlar

“Uluslararası bir üniversite” olmak ruhuyla kurulan İstanbul Bilgi Üniversitesi, kuruluşunun 20. yılını kutlamanın gururunu yaşamaktadır. BİLGİ yüksek sayıdaki yabancı öğrenci hareketliliği, Türkiye üniversiteleri arasında yabancı öğretim elemanı sayısı ile en üst sıralarda yer alması, her yıl sayısız uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapması ile fark yaratmaktadır. 2006 yılından itibaren dâhil olduğu Laureate International Universities ağının olanaklarını verimli olarak kullanmanın ivmesiyle birlikte, sadece Türkiye’de değil, bulunduğu uluslararası coğrafyanın da en iddialı üniversitesi olma yönünde emin adımlarla ilerlemektedir.

BİLGİ, Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 28 ülkede 80’den fazla yükseköğretim kurumunun kapılarını Laureate International Universities ile; 600’ü aşkın anlaşma sunan değişim programı kapılarını ise, Avrupa’da Erasmus aracılığı ile bünyesindeki öğrencilerine açmaktadır. Bunların dışında, birçok dünya üniversitesi ile karşılıklı geliştirilen BİLGİ’ye özel değişim programları ve ikili değişim anlaşmaları da, öğrencilerin hizmetindedir. Dünyanın dört kıtasını kapsayan bir eğitim ağının merkezinde olmanın en büyük avantajı, onlarca ülkede yüzlerce programı, öğrencilerin kendi ilgileri çerçevesinde sunabilme gücüne sahip olabilmektir

Uluslararası Merkez, öğrencileri bir veya iki dönem değişim programlarına göndermek ve yurtdışında eğitim işbirliği yaptığı kurumlardan gelen değişim öğrencilerini ağırlamaktan sorumlu olan birimdir. Uluslararası Merkez, Laureate Öğrenci Değişimi, Erasmus öğrenci ve personel değişimi, ikili değişim programları ve yaz okullarını kapsayan geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Eğitimini bütünüyle BİLGİ’de alan yabancı öğrenci sayısı 1000’i aşmıştır.

Laureate Öğrenci Değişimi:

Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı, yüksek kaliteli eğitime ve yenilikçi kurumlara erişim alanında güvenilir ve evrensel bir liderdir. Laureate Uluslararası Üniversiteler ağı, 70’den fazla kampüs ve online tabanlı üniversitelerden oluşmaktadır. 1 milyonu aşkın öğrenci Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Orta Doğu’da 29 ülkeye yayılan akademik topluluğun birer parçası olmuşlardır. Laureate Uluslararası Üniversiteler Ağı öğrencilere, mimarlık, sanat, işletme, mutfak sanatları, tasarım (dizayn), eğitim, mühendislik, sağlık bilimleri, konaklama işletmeciliği, bilgi teknolojisi, hukuk ve tıp alanlarından oluşmak üzere 150’den fazla lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunmaktadır. Laureate Programları BİLGİ öğrencilerine, eğitim alanında evrensel çeşitlilik spektrumunda, yüksek öncelikli bir servis sağlamaya kendisini adamıştır. Laureate Programları disiplinlerarası geniş bir çeşitlilik sunmaktadır. Akademik takvim, müfredat farklılıkları nedeniyle Yüksek Lisans öğrencilerine dönemlik değişim sunulamamaktadır fakat arzu eden öğrenciler Laureate Üniversiteler Ağı’na dahil kurumlardan kendi istedikleri program ve dersler doğrultusunda programlara ek ücret ödeyerek katılım gösterebilirler. Program başvuru ve kabul kriterleri farklılık göstermektedir. İngilizce yeterlik gerektiren programlar için TOEFL ya da IELTS gerekmekte, not ortalaması üniversiteye göre değişmektedir.

Laureate Değişim Programları Ofisi’nin görevi, öğrencilerin rekabetçi bir biçimde akademik ve kariyer gelişimlerini oluşturmalarına, potansiyellerini ortaya çıkarmalarına, kişisel ve mesleki hedeflerine ulaşmalarına destek olmak; onlara çok kültürlü ve kariyer odaklı eğitim sistemiyle harmanlanmış evrensel bir perspektif verebilmektir. Laureate Değişim Programları Ofisi, başvuru döneminden değişim yapılan ülkeye ulaşmalarına kadarki ve kurumdaki değişim sürecinde öğrencileri yönlendirmekte ve yardımcı olmaktadır.

Erasmus Değişim Programları

Erasmus Programı Avrupa Birliği tarafından üniversiteler arasında çokuluslu işbirliklerini teşvik ederek yükseköğrenime Avrupa boyutunu kazandırmak ve kaliteyi artırmak amacıyla kurulmuştur. Erasmus Programı, özellikle Avrupa’da öğrenci ve öğretim görevlisi hareketliliğini geliştirmektedir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Erasmus Programı’na 2004-05 akademik yılında katılmaya başladı. BİLGİ’nin Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri ile 26 ülkede 600’den fazla Erasmus Öğrenci Değişim Anlaşması bulunmaktadır. BİLGİ, öğrencilerine Erasmus Programı çerçevesinde eğitim ve kültür ufuklarını genişletmek için Avrupa’da yaşama ve öğrenim görme fırsatı sunar. Bu amaçla, birçok BİLGİ bölümü Avrupa’nın önde gelen üniversitelerindeki denkleri ile Erasmus ortaklıkları kurmuştur. Erasmus Programı’na katılan öğrenciler BİLGİ’nin ortak üniversitelerinde bir dönem ya da tüm akademik yıl boyunca kalabilirler. Erasmus öğrencileri AB hareketlilik hibesinden yararlanabilirler.

Öğrenciler Erasmus değişim döneminin sonunda kendi üniversitelerine dönmeli ve programlarını tamamlamalıdırlar. Ortak üniversiteden alınan krediler ilgili BİLGİ birimlerinin onayına tabi olur ve öğrenciler mezun olmak için BİLGİ’ye başvuruda bulunulur.

BİLGİ’de Erasmus Programı kurumsal düzeyde Erasmus Ofisi tarafından yönetilir. Erasmus Ofisi, duyurulardan, başvurulardan, öğrencilerin seçilmesinden, hibe vb. sorumludur. Ayrıca her BİLGİ bölümünün akademik danışmanlık ve bölümün anlaşmalarından sorumlu bir Erasmus Departman Koordinatörü vardır.

Erasmus+ Yerleştirme (Staj) Programı

Erasmus+ Yerleştirme (Staj) Programı, Avrupa Birliği’nin Yaşam Boyu Öğrenim Programları’ndan biridir. Yerleştirme, bir öğrencinin bir katılımcı Avrupa ülkesinde veya ortak ülkelerde bulunan bir kuruluşta, üniversite veya akademik merkezde, kendi alanında yaptığı mesleki ve idari çalışma süresidir. Yerleştirmeler öğrencilere işgücü piyasası gereksinimlerine uyum sağlamak, özel beceriler edinmek ve iş deneyimlerini iyileştirmek konusunda yardımcı olur. Staj süresi lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı öğrenciler için en az 2 ay (60 gün), en fazla 12 ay olmalıdır. Öğrenci açısından en uygunu yerleştirmenin yaz için planlanmasıdır.

Öğrenciler çalışmak istedikleri kurumdan kabulünü almakla yükümlüdürler. Kalacak yer konusunda da karşı kurumdan tavsiye alabilirler.

Erasmus+ yerleştirme programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, bu çalışmalarını BİLGİ’ye minimum 4 veya 6 ECTS değerinde seçmeli bir ders olarak transfer edebilmektedir. Müfredatında zorunlu stajı olan öğrencilerin bölüm koordinatörüne danışması gerekmektedir.

results matching ""

    No results matching ""