Değerlerimiz

Üniversitemizin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme-yenilikçilik, topluma hizmet gibi temel konularda kabul ettiği değerler aşağıdaki gibidir:

Vizyonumuz

Bilimin ve sanatın sınırlarını genişleten, özgürlükçü, toplumsal gelişime önderlik eden, öğrencileri ile akademik kadrosunun birlikte öğrenme tutkusu etrafında buluştukları, bütün akademik ve idari bileşenlerinin bu arayışa kendilerini adadıkları uluslararası bir üniversite olmaktır.

Misyonumuz

İstanbul Bilgi Üniversitesi bilime, sanatsal üretime ve teknolojik gelişmelere katkı sağlamayı; özgür düşünce ışığında ve toplumsal sorumluluk bilinciyle, araştırma ve sorun çözme becerisi gelişmiş, uluslararası yetkinliklere sahip, etik ve mesleki nesnellik kurallarına saygılı olmanın yanı sıra, çok disiplinli yaklaşımlara açık, geniş ufuklu bireyler yetiştirmeyi; çok boyutlu kalite standartları içinde, topluma hizmet sunmayı görev edinmiştir.

Değerlerimiz
  • Evrensel hak ve özgürlüklere saygı
  • Akademik özgürlük ve sorumluluk
  • Araştırma ve öğretimin ayrılmazlığı
  • Bağımsızlık ve özerklik
  • Çoğulculuğa ve çeşitliliğe saygı
  • Şeffaflık ve hesap verebilirlik
  • Katılımcılık
  • Toplumsal sorumluluk
  • Uluslararasılık
  • Yaşam boyu eğitime inanç
Temel ilkelerimiz
  1. BİLGİ, tüm ilişkilerinde, insan hak ve özgürlüklerine ilişkin evrensel ilke ve normlara sadık olmayı taahhüt eder, her düzeyde ve biçimde ayrımcılığı reddeder.
  2. BİLGİ, Bologna’da imzalanan Magna Charta Universitatum’a uygun olarak, araştırma ve öğretim alanlarını kapsayan akademik özgürlüğün üniversite hayatının temel ilkesi olduğuna inanır.
  3. BİLGİ, her türlü siyasi ve ekonomik gücün karşısında, araştırma, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bağımsızlığını ve özerkliğini önemser ve savunur.
  4. BİLGİ, çoğulculuk, çeşitlilik ve eleştirel düşüncenin üniversite ve toplum hayatındaki önemine inanır.
  5. BİLGİ, kampüs, kent ve doğa ölçeklerinde, fiziksel çevrenin ekolojik sürdürülebilirliği kadar kültürel ve estetik değerlerini de önemser ve bu değerlere katkıda bulunur.
  6. BİLGİ, her düzeydeki öğrencilerine günümüz dünyasının karmaşık sorunlarıyla baş etmeye yönelik, geleneğin farkında fakat yenilikçiliği hedefleyen, akademik ve mesleki bilgi ve becerileri kazandırır.
  7. BİLGİ, her anlamda uluslararasılığa açık bir kurumdur. Programlarında, uluslararası kalite standartlarına uygun yeterlilikler ve akreditasyon ilke ve uygulamalarını esas alır.
  8. BİLGİ, öğrencilerinin ve mezunlarının toplumun ve dünyanın sorunlarına duyarlı, sorumluluk taşıyabilen kişiler olmasını önemser.
  9. BİLGİ, tüm ilişkilerinde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesini benimser; hukuka ve etik ilkelere uygun hareket eder.
  10. BİLGİ, gerek kurumsal ilişkilerinde gerek üniversitenin her kademesinin işleyişinde ve akademik kararlarında geniş katılımla, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin birikim ve yeteneklerinden yararlanılması gereğine inanan paylaşımcı bir yönetişim sistemini benimser.
  11. BİLGİ, yaşamın dinamik yapısı içinde tüm programlarının sürekli gözden geçirilmesini benimser.
  12. BİLGİ, her yaştan bireyin kendini yenilemesine yönelik araçlara ulaşmasının temel bir hak olduğu inancıyla yaşam boyu eğitim programları geliştirir.
  13. BİLGİ, ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet yürütmeyi ve hizmet sunmayı hedefler.
  14. BİLGİ tüm eğitim ve öğretim faaliyetlerinde öğrenci odaklı bir kurumdur. Öğrencilerin eğitim ve öğretim süreçlerine etkin bir şekilde katılımını ve araştırıcı, sorgulayıcı, sentez yapabilen bireyler olarak yetişmelerini sağlar.
Kurumsal Öğrenme Çıktıları

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden mezun olan öğrenciler;

  1. Bilgi ve düşünceleri, değişik perspektiflerden analiz edebilecek, sentezleyebilecek ve değerlendirebilecekler,

  2. Görevlerini, ahlak kurallarını göz ardı etmeden çok boyutlu kalite standartları çerçevesinde yerine getirebilecekler,

  3. Değişik kültürlerin, küresel ve tarihsel perspektiflerin farkında olarak, sürekli ve sorumlu bir davranış sergileme yoluyla topluma hizmet edebilecekler,

  4. Çok sayıda bilim dalından elde edecekleri kavram ve bilgileri bir araya getirerek, değişik bilgi alanlarına erişebilecek, onları karşılaştırabilecek ve eleştirebilecekler,

  5. Uzmanlık gerektiren bir çalışma alanında uzmanlık gösterebilecek ve teori ile pratiği birleştirebileceklerdir.

Akademik Özgürlük

Akademik özgürlük, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kurumsal misyonunun temel bileşenidir. Üniversite bu bağlamda, aşağıda belirtilen ilkeleri benimsemektedir:

Akademik Özgürlük

Üniversite’nin akademik kadrosu ve öğrencileri, hakim öğretinin dayattığı sınırlamalara tabi olmaksızın, öğretme, tartışma, akademik ve yaratıcı çalışma ve hizmet özgürlükleri ile araştırma yapma ve bu araştırmanın sonuçlarını yayma ve yayımlama özgürlüklerine, dolayısıyla, kişisel görüşlerini açıklama, kurumsal sansürden korunma veya temsili nitelikte akademik kurullarda yer alma özgürlüğüne sahip olma hakkını kapsayan akademik özgürlüklere sahiptir.

Akademik Misyon

İstanbul Bilgi Üniversitesi akademik misyonunun merkezinde akademik kadronun yer aldığını kabul etmektedir. Üniversite, uygun çalışma esasları ve şartları sağlamak suretiyle, yetkin ve kendini misyonuna vakfetmiş bir öğretim ve araştırma kadrousunu yetiştirmek için gereken mesleki hakları temin etmeyi öncelikle yerine getirir.

Özerklik ve İyi Yönetişim

Eğitim, öğretim ve araştırma hakkı ancak akademik özgürlük ve özerklik ortamında tam anlamıyla gerçekleştirilebilir. Üniversitenin kurumsal özerkliği, düşünsel açıdan destekleyici, profesyonel, katılımcı ve duyarlı bir yönetişim ile etkili bir idare ile eşgüdüm içinde, üniversitenin eğitim misyonuna bağımsız bir bağlılığı ifade eder. Şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kalite güvencesi akademik özgürlük ve kurumsal özerkliği gerçekleştirmenin ön koşulu olarak kabul edilmiştir.

Toplumsal Misyon

Üniversite, toplumsal bir kurum olarak, öğretim, araştırma ve diğer akademik faaliyetler aracılığıyla, insan onuru, özgürlük ve adalet, eşitlik ve dayanışma ilkelerini destekler.

Çalışma Koşulları

Üniversite, etkili öğretim, burs ve araştırmayı teşvik eden bir akademik ortam ve uygun çalışma şartlarını sağlar. Üniversite, akademik kadrosunu, kişisel husumet ve politik baskılar dahil olmak üzere, uygunsuz veya keyfi davranışlara karşı korur.

BİLGİ ve Sürdürülebilirlik

BİLGİ ve Sürdürülebilirlik

Son yıllarda insan aktivitelerine bağlı olarak doğal çevreye verilen tahribatın daha da hızlı bir şekilde artması sürdürülebilirlik konusunun önem arz etmesine yol açmıştır. Sürdürülebilirlik kavramına, Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından 1987 yılında hazırlanan rapor ile küresel düzeyde vurgu yapılmıştır. Söz konusu raporda, insanlığın günlük hayatını sürdürürken gelecek nesillerin de yaşam hakkına saygı göstermesinin bir zorunluluk olduğu belirtilmiştir.

Çevre insanların yaşaması için gerekli olan bütün doğal kaynakları sağlamaktadır. Ancak bu kaynaklar sonsuz olmadığı için şimdiki nesiller ile gelecek nesiller arasında dengeli bir paylaşım zorunludur. Dengeli bir paylaşım sürdürülebilir bir yaşam demektir. Ekolojik anlamda sürdürülebilirliğin ikinci koşulu ise çevre kirliliğinin asgari düzeyde tutulmasıdır. Günlük hayatta yaptığımız birçok aktivite başta küresel iklim değişikliği olmak üzere birçok çevre sorununa yol açmaktadır.

Üniversiteler topluma yön veren eğitim birimlerinin en önemlilerinden biri olduğu için sürdürülebilirlik alanında aldıkları kararlar ve uygulamalar ile toplum tarafından rol modeli olarak benimseneceklerdir. İstanbul Bilgi Üniversitesi bu sorumluluğunun bilincinde olarak kampüs yaşantısına şekil vermektedir. Üniversitemiz enerji tasarrufu, su tasarrufu, geri dönüşüm ve ulaşım alanında hayata geçirdiği uygulamalar ile bu konudaki hassasiyetini göstermektedir.

results matching ""

    No results matching ""