Teknoloji ve Laboratuvarlar
Bilgisayar – İnternet

BİLGİ öğrencilerinin zamanlarının önemli bir bölümünü geçirdikleri, Kuştepe, Dolapdere ve santralistanbul kampüslerinde bulunan bilgisayar laboratuvarları, tüm kampüslere yayılan internet ve e-mail erişimiyle, küresel iletişimi sağlayan bilgisayar ağıyla sürekli faaliyettedir. Kuştepe Kampüsü’ndeki laboratuvarlardan bazıları İngilizce Hazırlık Programı öğrencilerinin dil eğitimi için hazırlanmıştır. Dolapdere Kampüsü’nde ise kullanım yoğunlukları nedeniyle Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerine sunulan laboratuvarlar çoğunluktadır. santralistanbul Kampüsü’nde, ağırlıklı olarak mesleki uygulamalar ve tasarım programlarının kullanıldığı laboratuvarlar yer almaktadır.

Tüm BİLGİ öğrencileri hem sözcük işlemci, hem de bilgisayar programları ve uygulamaları hakkında özel bir eğitim alırlar.

Kampüslerdeki internet kapasitesi ihtiyaçları karşılayacak seviyededir. Kablosuz ağ altyapısı gerektiğinde yenilenerek kapsama alanı ve verimli kullanımı artırılmaktadır.

BİLGİ Öğrenme Yönetim Sistemi (BlackBoard Learn)

Üniversitemizin yeni LMS sistemi, 2016-2017 akademik yılı güz dönemi itibarıyla lisans, lisansüstü ve önlisans programları (Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulu Türkçe önlisans programları hariç) öğrencileri ve akademisyenleri tarafından kullanılacaktır. Sistem, SHMYO ve MYO Türkçe önlisans programları ve İngilizce Hazırlık Programı’nda önümüzdeki yıllarda kullanılmaya başlanacaktır. Yeni Öğrenme Yönetim Sistemi’ne learn.bilgi.edu.tr linkinden; Moodle LMS kullanmaya devam edecek olan programlar Moodle sistemine lms.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir Her iki platforma da BİLGİ e-posta adresiniz ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.

BlackBoard Learn Yardım

Sisteme, bilgiedu.net (kullanıcıAdı@bilgiedu.net; Örnek: ahmet.yilmaz@bilgiedu.net) uzantılı ePosta adresiniz ve e-posta şifreniz ile ulaşabilirsiniz. BİLGi Learn sistemine erişimde hatalı şifre mesajı almanız durumunda “Bilgipass’’ yazıp ‘2322’ye kısa mesaj olarak göndermeniz ve telefonunuza gelen 8 karakterli geçici şifre ile de https://sis.bilgi.edu.tr sayfasındaki “şifre değiştir” aşamalarını takip ederek şifrenizi yenilemeniz gerekmektedir. Learn platformundaki derslerinizi Mobil cihazlardan takip etmek için BB Student uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Diğer sorular için lms.support@bilgi.edu.tr adresine mail yoluyla ulaşılabilirsiniz.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Laboratuvarları

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi laboratuvarları, bilgisayar laboratuvarları, ıslak laboratuvarlar, eğitim laboratuvarları ve araştırma laboratuvarları olarak sınıflandırılmaktadır. Yedi adet bilgisayar laboratuvarı mevcut olup, bunlardan dördü özel amaçlı, diğer üçü ise eğitim amaçlı laboratuvarlardır. Özel amaçlı bilgisayar laboratuvarları arasında Simülasyon ve Optimizasyon Laboratuvarı (Endüstri Mühendisliği Bölümü), Yazılım Geliştirme Laboratuvarı (Bilgisayar Mühendisliği Bölümü), Telekomünikasyon Sistemleri Laboratuvarı (Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü) ile Oyun & Animasyon Laboratuvarı (Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü) bulunmaktadır. Tüm bilgisayar laboratuvarları son teknoloji donanım ve yazılım ile donatılmıştır. Islak Laboratuvarlar (Kimya, Mikrobiyoloji ve Biyoloji Laboratuvarları) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü tarafından işletilmekte olup, temel bilim ve mühendislik eğitiminin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuşlardır. Ek olarak, Hücre Kültürü ve Protein Mühendisliği Laboratuvarları da araştırma laboratuvarları olarak hizmet vermektedir. Bölümlere ait diğer eğitim ve araştırma laboratuvarları ise şu şekildedir:

  • Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü: Gömülü Sistemler, Mikrosistemler, Elektronik Devreler Laboratuvarları
  • Makine Mühendisliği Bölümü: Isı Akışkan, Mekanik ve Malzeme, 3-Boyutlu Tasarım ve İmalat
  • Laboratuvarları ile Makine Atölyesi
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü: Sürdürülebilir Enerji Laboratuvarı, Rüzgar ve Güneş Enerjisi Laboratuvarı
  • İnşaat Mühendisliği Bölümü: Yapı, Malzeme, Geoteknik Laboratuvarları
  • Mekatronik Mühendisliği Bölümü: Robotik Laboratuvarı
  • Endüstri Mühendisliği Bölümü: Esnek İmalat Laboratuvarı, Ergonomi ve İnsan Faktörleri Laboratuvarı
Müzik Stüdyoları

Müzik Bölümü'nün gereksinimlerine göre tasarlanan stüdyolar, tüm müzik öğrencileri ve BİLGİ mensuplarının provaları ve jam session'ları için açıktır.

Prova ve Kayıt Stüdyoları

SSL Aws 900+ kontrol masası ve 5.1 surround dinleme olanağı ile dünya standartlarında hizmet verebilecek şekilde tasarlanan ses kayıt stüdyosu ve aynı zamanda MIDI/Sound Station olarak inşa edilen mixing stüdyosu, dersler ve öğrenci projeleri kapsamında hizmet vermenin yanı sıra üniversite bünyesinde yürütülen projelerin hayata geçirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Atölye çalışmaları ve konserlerde kullanılmak üzere tasarlanan dört kanal dinleme olanağına sahip prova stüdyosunda, öğrenci grupları ders ve etkinlikler dışında da çalışma yapılabilmektedir. 32 kanal dijital mikser, 21 adet Imac ile M-Box, MIDI arabirimleri ve dört kanal dinleme sistemiyle donatılmış MIDI Laboratuvarı’nda öğrencilere tüm güncel müzik yazılımlarıyla çalışma olanağı sunulmaktadır.

TV Prodüksiyon Birimi

İletişim Fakültesi bünyesinde yer alan stüdyo ve laboratuvarların günümüz teknolojisiyle uyumlu olarak güncel tutulması ve yönetilmesi, öğrencilerin prodüksiyon ihtiyaçları konusunda yönlendirilmesi ve üretime yönelik çalışmalarında destek olmak amacıyla kurulan birim, İletişim Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı kampüs içi kapalı devre yayınının yönetildiği bir prodüksiyon merkezi olarak işleyişini sürdürmektedir.

Televizyon Stüdyosu ve Kurgu Odaları

İletişim Fakültesi öğrencilerinin kullanımı amacıyla, santralistanbul Kampüsü’nde profesyonel yayın standartlarına uygun olarak kurulan Televizyon Stüdyosu, öğrencilerine zengin teknik olanaklar sunmaktadır. Reji, makyaj, ışık kumanda, cihaz odaları ile desteklenen ve canlı yayın standardında televizyon çekimleri ile profesyonel ölçekte film üretimine olanak veren TV Stüdyosu, öğrencilerin mezuniyetleri öncesinde profesyonel standartlarda ekip çalışması ile tanışmalarına olanak sağlamaktadır. Ayrıca Mac donanımına sahip 24 adet kurgu süiti ve 120 kişilik sinema salonu bulunmaktadır.

Ekipman ve Ölçü-Bakım Odası

İletişim Fakültesi öğrencilerinin uygulamalı ders projelerinde kullanmak üzere online rezervasyon sistemi ile yönetilen DV, HDV, Full HD kayıt yapan kameralar, 16mm film kameraları, Analog ve DSLR fotoğraf makinaları ve yine bu projeler için kullanılan stüdyo içi ve dışı ışıklar, ışık aksesuarları, raylı ve tekerlekli dolly, mikrofonlar, ses kayıt cihazlarının bulunduğu, aynı zamanda ekipmanların bakım ve onarımının yapıldığı birim İletişim Fakültesi öğrencilerinin tüm teknik ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitededir.

Video-Grafik Uygulama Laboratuvarı

İletişim Fakültesi öğrencilerinin ihtiyaçlarına yönelik Adobe CS5 Creative Suit, Avid Media Composer, Freehand yazılımları ile birlikte güncel donanıma sahip 21 bilgisayardan oluşan ve sürekli kullanıma açık olan Audiovisual laboratuvarı, santralistanbul Kampüsü’nde hizmet vermektedir. Ağırlıklı olarak görüntü ve ses kurgusu, hareketli grafik uygulamaları ve post-prodüksiyon işlemleri için kullanılmaktadır. Öğrencilerimizin güncel video ve grafik kurgu yazılımları yardımıyla ürün ve projelerine görsel/işitsel zenginlik kazandırdıkları laboratuvarda uygulama dersleri yürütülmektedir.

Fotoğraf Stüdyosu

santralistanbul Kampüsü’nde yer alan Fotoğraf Stüdyosu, başta portre ve still-life olmak üzere her türlü fotoğraf çekimi için gerekli ışık kaynakları, çekim masaları ve farklı ihtiyaçlara yönelik diğer aksesuarlarla desteklenen zengin teknik donanıma sahiptir. Uygulamalı fotoğraf dersleri için kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Canlı Yayın Aracı

İstanbul Bilgi Üniversitesi günümüzde öne çıkan mobilite kavramına uyum sağlamak amacıyla teknik derslerin eğitimlerini stüdyo imkânları yanında tam donanımlı bir naklen yayın aracı ile pekiştirmiştir. BİLGİ Web TV projesi kapsamında başta İletişim Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri olmak üzere, öğrencileri istedikleri herhangi bir noktadan bu araç sayesinde internet üzerinden canlı yayın yapabilmektedir. 8 adete kadar Full HD kamera ve 2 adet HDD kayıtçılara destek veren araçta gerektiğinde Jimmy Jib kullanılarak çekim kalitesi de artırılmaktadır. Öğrenciler bu araç sayesinde santralistanbul Kampüsü'nde gerçekleşen etkinlikler başta olmak üzere Üniversite içindeki ve dışındaki gerçek etkinlikleri ister canlı ister bant yayınla ekrana getirme tecrübesini de yaşamaktadır.

Radyo Stüdyosu

BİLGİ’nin internet radyosu RadyoVesaire’nin kurulmasıyla birlikte hizmet vermeye başlayan Radyo Stüdyosu, santralistanbul Kampüsü’nde açılmıştır. Biri yayın, diğeri ise kurgu ve arşiv için kullanılan 2 adet bilgisayar aracılığıyla 24 saat kesintisiz yayın yapılabilen stüdyoda, ses mikseri (konsol), profesyonel radyo mikrofon seti, ses kayıt sistemleri gibi radyoculuk için gerekli olan bütün teknik olanaklar yer almaktadır. Radyo yayıncılığı için özel olarak geliştirilmiş yayın ve kurgu yazılımları yardımıyla öğrenciler, radyo programı projelerini istedikleri gibi tasarlayabilme şansına sahiptirler. İletişim Fakültesi’ndeki radyoculuk dersleri kapsamında kullanılan stüdyo, aynı zamanda diğer bölümlerdeki öğrencilerin projelerini de desteklemektedir. Örneğin, Müzik Bölümü öğrencilerinin kendi bestelerini yayınlayabildiği stüdyoda canlı yayın, mevcut radyo kanallarına canlı bağlantılar, telefon ile röportaj gibi imkânlar sayesinde gerçek bir radyo ortamı sağlanmaktadır.

Haber Merkezi

Medya ve İletişim Sistemleri öğrencilerinin haber yazımı derslerini yaptıkları ve bütün üniversiteye açık olan Haber Merkezi, santralistanbul Kampüsü’nde kurulmuştur. Kamera ve kurgu setleri, ses kayıt ve projeksiyon cihazları, sayfa tasarımı için özel olarak kullanılan 2 adet Mac donanımlı bilgisayar ile profesyonel haber yapımının bütün aşamalarını kapsayan teknolojik altyapı ile haber üretimi desteklenmektedir. Öğrencilerin hazırladıkları Türkçe haberler HaberVesaire adlı internet gazetesinde, İngilizce haberler ise NewsEtc. adlı internet gazetesinde yayımlanmaktadır.

Görsel/İşitsel Arşiv Odası

Cinegy Sayısal Arşivleme ve Bilgisayar Tabanlı Yayıncılık sistemi ile BBC Türkçe Servisi, Bir TV ve İstanbul Bilgi Üniversitesi görsel/işitsel arşivi tüm İletişim Fakültesi öğrencilerinin projelerinde kullanılmak üzere arşivlenmektedir.

Dublaj ve Ses Kurgu Stüdyosu

Dersler ve öğrenci projeleri için kullanılan Pro Tools Ses Kayıt, Kurgu ve Prodüksiyon Sistemi ile donatılmış ve akustik düzenlemesi yapılmış olan stüdyoda İletişim Fakültesi öğrencileri dublaj ve ses miksajlarını yapıyorlar.

Dans Stüdyoları

Sahne Sanatları öğrencileri, üniversitenin diğer birimleri, sanat camiası ve kamuya açık olarak kullanılan Dans Stüdyoları, santralistanbul Kampüsü’nde yer almaktadır. Performans sanatları ve tiyatro atölyeleri gibi farklı çalışmalara ev sahipliği yapan stüdyolar profesyonel standartlarda hizmet vermektedir. Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Kültür Yönetimi ve Sanat Yönetimi bölümlerinin ağırlıklı olarak kullandığı çalışma salonlarının yanı sıra, performans kayıtları ve proje üretimi için kamera, fotoğraf makinesi ve ses kayıt cihazı gibi teknik olanaklar da sunulmaktadır.

Davranış Araştırma Laboratuvarı

“Insight Lab for Qualitative Research” interdisipliner araştırma laboratuvarı hem akademik hem de özel sektördeki kalitatif araştırmaları desteklemek amacıyla kurulmuştur. Insight Lab, katılımcı sayısı 4-8 olan odak grup tartışmaları ve derinlemesine görüşmelerin yapılmasına uygun teknolojik donanıma (tek taraflı aynalı stüdyo, profesyonel/kablosuz dinleme sistemi, ses ve görüntü kaydı) sahiptir. Ayrıca, lisans ve lisansüstü öğrencilerine araştırma yöntemleri derslerinde kalitatif yöntemleri uygulama imkânı sunmaktadır. Insight Lab’in interdisipliner yapısı İletişim Fakültesi’nin koordinasyonunda tüm fakülte ve bölümlerle işbirliğini ifade etmektedir. Insight lab üniversite dışındaki araştırma kurumları ile işbirliğine de açıktır.

results matching ""

    No results matching ""