SIS (Öğrenci Bilgi Sistemi)

SIS (Öğrenci Bilgi Sistemi/Öğrenci Sayfaları) erişimi İstanbul Bilgi Üniversitesi email adresiniz olan kullanıcı adı ve şifre ile yapılmaktadır. SIS sisteminden dersler, notlar ve akademik durumla ilgili bilgilere ulaşılabilir; ders kaydı bu sistem üzerinden yapılır.

Ders Kaydı

Ders kayıtları SIS (Öğrenci Sayfası) üzerinden online olarak yapılmaktadır. Ayrıca kayıt süresi boyunca laboratuvarlardaki ve ortak alanlardaki bilgisayarlar ders kaydı için kullanıma açıktır.

Öğrenci, https://sis.bilgi.edu.tr adresinden (SIS/Öğrenci Sayfası) 'Ders Kaydı (Registration)' bağlantısına girerek Üniversite tarafından kendi bölümü için açılan paketleri/dersleri inceleyebilir; hangi paket ve dersleri almak istediğini bu alandan görebilir. Almak istediği derslerin, varsa alacağı seçmeli derslerle çakışmamasına, kendi bölümü için açılmış olmasına ve varsa dersin ön koşulunun sağlanmış olmasına dikkat etmelidir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kredili Sistem Lisans, Önlisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre, öğrencinin bir dönemde alabileceği azami kredi sayısı belirlenmiştir; bu nedenle seçimlerin yönetmeliğe uygun olarak yapılması önemlidir. Ders kaydı SIS üzerinden tamamladıktan sonra, kayıt haftası içinde akademik danışmandan onay alınması gerekmektedir.

Ders kaydı için alınan randevu gün ve saatinde sisteme girerek 'Ders Kaydı (Registration)' başlığından 120 dakika içinde ders kaydı tamamlanmalı ve “registration” kodunu bildirerek akademik danışmandan onay alınmalıdır.

“Consent”i olan bir dersten onay almadan kayıt işlemine başlandığında, “consent” alınmadığı için kayıt işlemi 120 dakikalık süre içinde tamamlanamayabilir. Ders kaydı için üç randevu opsiyonu bulunmaktadır:

  • Sistem üzerinden alınan gün ve saat randevusu
  • Aynı günün öğleden sonrası için randevu
  • Kaydın son günü öğleden sonrası için randevu
Ön koşul (prerequisite) nedir?

Öğrencilerin programında yer alan bazı derslerin alınabilmesi için daha önceden alınmış ve geçilmiş olması gereken dersleridir. SIS (Öğrenci Sayfası) üzerindeki COURSE CATALOG başlığından derslerin içerikleri ve varsa kısıtları/koşulları görülebilir.

Özel koşul (Special Condition) nedir?

Koşul olan dersi almış olmak yeterlidir. Hangi derslerin “special condition” kriteri olduğu, SIS (Öğrenci Sayfası) üzerindeki COURSE CATALOG başlığında, ders içeriğinden öğrenilebilir.

Bazı dersler özel bilgi birikimi gerektirebilir. Bu dersler için dersin öğretim elemanıyla görüşerek “özel izin (consent)” almak gerekir. Ancak, “consent” almak derste yer açıldığı anlamına gelmez.

Kısıt (Restriction) nedir?

Öğrencinin seçmek istediği bir dersin içeriği farklı koddaki bir başka derse benziyorsa, sistem bu dersin seçmeli ders olarak alınmasına izin vermez. Bu dersler, SIS (Öğrenci Sayfası) üzerindeki COURSE CATALOG başlığında, ders içeriğinden öğrenilebilir.

Ders Ekleme/Bırakma (Add/Drop)

Ders kayıt haftasını izleyen birinci haftada Üniversite açılır; dersler başladıktan sonraki 2. haftanın son üç gününde ‘Ders Ekleme/Bırakma (Add/Drop)’ süreci başlar. Ders Ekleme/Bırakma döneminde sadece seçmeli derslerde değişiklik veya kredi limiti dahilinde Ekleme/Bırakma yapılabilir. İşlem tamamlandıktan sonra, Add/Drop kodu ve yapılan değişikliğin akademik danışmana bildirilerek en geç ertesi gün saat 10.00’a kadar onay alınması gerekmektedir.

Section değişikiği (Section Change)

Add/Drop sürecini izleyen iki hafta boyunca çakışan derslerin “section”larının değiştirilmesine olanak sağlar. Değiştirilen “section”ın ders programıyla çakışma yaratmaması gerekir. Yapılan işlemin çıktısının, “section change” dönemi içinde geçmek istenen “section”ın öğretim görevlisine imzalattıktan sonra ilgili Fakülte Sekreterliği’ne teslim edilmesi gerekmektedir. Bazı servis derslerinde (HTR, TK, Akademik İngilizce) “section” değişikliği işlemi ders koordinatörleri onayıyla yapılmaktadır.

Dersten Çekilme (Withdrawal)

Dersten çekilme işlemleri sadece seçimlik dersler için ve sadece Akademik Takvim’de belirlenen süre içinde SIS (Öğrenci Sayfası)’ndan yapılabilir. Ancak, bu işlemin gerçekleşebilmesi için minumum kredi limitinin (20 kredi) altına düşülmemesi koşulu vardır. F alınan seçmeli dersler bırakılamaz. SIS (Öğrenci Sayfası) üzerinden akademik danışmandan onay alınması gerekir.

Ders muafiyeti

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisiyken daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda veya İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde alınan aynı/eşdeğer dersler için ders muafiyeti alabilmek için ilgili Fakülte Yönetim Kurulu’na yazılmış dilekçe, resmi not dökümü (official transcript) ve onaylı ders içerikleri ile Öğrenci İşleri Ofisi’ne başvurmak gerekmektedir. Başvuru Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Kayıt Engelleri

Yeni akademik dönemin ders kaydına engel olan durumlar: Mali problemler, tamamlanmamış ders notu, bölüm değişikliği, çift anadal veya yandal başvurusunda bulunmuş olmak, DGS öğrencisi olmak, değişim öğrencisi olmak, ders muafiyeti talebinde bulunmuş olmak

Ara ve Final Sınavları

Akademik Takvim’de belirtilen sınav tarihlerinden önce SIS (Öğrenci Sayfası) “View Exam” başlığı altında görülebilir.

Telafi sınavı

Final sınavına giremeyip final sınavı için mazereti kabul edilen öğrenciler (deferral) E sınavına girebilir. E sınavında final mazeret hakkını kullanan öğrenciler için (DEF) girilen sayısal not Final sınavında girilen sayısal değerlere göre hesaplanarak harflenir. Yani bu öğrenciler için not A ya kadar olabilir. E sınavının mazereti olmaz. E sınavı sırasında final hakkını kullanan öğrenciler (DEF) için de bir ikinci sınav hakkı sözkonusu değildir. Yaz okulu için e sınavı olmaz.

Dönem Notlarına Erişim

Final sınavı notları Akademik Takvim’de belirtilen notların ilan günü itibariyle SIS (Öğrenci Sayfası) “Grades” başlığı altında görülebilir. Ara sınav notları ise, ilgili öğretim elemanı tarafından BİLGİ Online sayfasında açıklanmaktadır.

Not Dökümü (Transcript) Talep Etme

Aşağıdaki işlemler yapılarak SIS (Öğrenci Sayfası) üzerinden Not Dökümü (Transcript) talep edilebilir ve 2 iş günü sonra talep edilen kampüsün Öğrenci İşleri Ofisi’nden teslim alınabilir.

  1. SIS (Öğrenci Sayfası)”e girilir.
  2. Belge Talep (Document Request)” menüsüne girilir.
  3. Transcript” opsiyonu seçildikten sonra, “Yeni (New)” butonuna basılır ve “transcript” tercihleri işaretlenir:
  4. Türkçe/İngilizce
  5. Öğrenci kopyası/Kapalı zarf içinde (Student Copy/Official)
  6. Adet

Talep edilen belgenin teslim alınmak istendiği kampüs seçimi de işaretlenmelidir. İlgili açıklamalar okuyup onayladıktan sonra ‘Kaydet (Save)’butonuna basılır.

Öğrenci Belgesi Talep Etme

Aşağıdaki işlemler yapılarak SIS (Öğrenci Sayfası) üzerinden Öğrenci Belgesi talep edilebilir ve 1 iş günü sonra talep edilen kampüsün Öğrenci İşleri Ofisi’nden teslim alınabilir.

  1. SIS (Öğrenci Sayfası)”e girilir.
  2. Belge Talep (Document Request)” menüsüne girilir.
  3. Öğrenci Belgesi (Student Certificate)” opsiyonu seçildikten sonra “Yeni (New)” butonuna basılır ve Öğrenci Belgesi için tercihler işaretlenir:
  4. Türkçe/İngilizce
  5. Adet

Talep edilen belgenin teslim alınmak istendiği kampüs seçimi de işaretlenmelidir. Eklenmesi istenen herhangi bir durum varsa, “Eklemek İstedikleriniz” başlığına yazıp, ilgili açıklamalar onaylandıktan sonra “Kaydet (Save)” butonuna basılarak işlem bitirilir.

Disiplin Belgesi Talep Etme

Aşağıdaki işlemler yapılarak SIS (Öğrenci Sayfası) üzerinden Disiplin Belgesi talep edilebilir ve 1 iş günü sonra talep edilen kampüsün Öğrenci İşleri Ofisi’nden teslim alınabilir.

  1. SIS (Öğrenci Sayfası)”e girilir.
  2. Belge Talep (Document Request)” menüsüne girilir.
  3. Disiplin Belgesi (Penalty Certificate)” opsiyonu seçilip “Yeni (New)” butonuna basılır ve Disiplin Belgesi için tercihler işaretlenir:

  4. Türkçe/İngilizce

  5. Adet

Talep edilen belgenin teslim alınmak istendiği kampüs seçimi de işaretlenmelidir. Eklenmesi istenen herhangi bir durum varsa, “Eklemek İstedikleriniz” başlığına yazıp, ilgili açıklamalar onaylandıktan sonra “Kaydet (Save)” butonuna basılarak işlem bitirilir.

Diğer Belge Talepleri

Aşağıdaki belgeler SIS (Öğrenci Sayfası) üzerinden talep edilebilir:

  • İngilizce Hazırlık Programı’nın tamamlandığına veya İngilizce yeterlik ile atlandığına dair belge
  • Lise diplomasının aslı gibidir yapılmış onaylı örneği
  • Sıralama belgesi

Talep edilen belge hazırlanıp e-mail yoluyla ‘’Hazırlandı” bilgisi ulaştığında, belge talep edilen kampüsün Öğrenci İşleri Ofisi’nden teslim alınabilir. İşlem adımları:

  1. SIS (Öğrenci Sayfası)”e girilir.
  2. Belge Talep (Document Request)” menüsüne girilir.
  3. Other/ Diğer opsiyonunu seçilip Yeni (New)” butonuna basılır ve tercihler işaretlenir:

  4. Türkçe/ İngilizce

  5. Adet

Talep edilen belgenin teslim alınmak istendiği kampüs seçimi de işaretlenmelidir. Eklenmesi istenen herhangi bir durum varsa, “Eklemek İstedikleriniz” başlığına yazıp, ilgili açıklamalar onaylandıktan sonra “Kaydet (Save)” butonuna basılarak işlem bitirilir.

results matching ""

    No results matching ""