AKADEMİK REGÜLASYONLAR ve SÜREÇLER

Yönetmelikler

Üniversitede uygulanmakta olan eğitim-öğretim ile ilgili tüm yönetmeliklere ulaşmak için: http://step.bilgi.edu.tr/tr/yonetmelikler-yonergeler/akademik/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

“Kredili Sistem Lisans ve Önlisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nden özet bilgiler aşağıda verilmiştir:

Akademik Yıl

Bir akademik yıl her biri 17 haftalık iki dönemden oluşur. Dönemlere sınav süreleri de dahildir. Normal akademik yılın bitiminde yedi hafta süreli Yaz Okulu açılır.

Akademik Takvim

Akademik takvim, Akademik Kurul tarafından her akademik yıl için saptanır ve web sitesinde yayınlanır. Öğrenciler akademik takvimde belirlenen tarih ve süreler ile Üniversite organları tarafından akademik takvim çerçevesinde belirlenen tarih ve sürelere uymak zorundadır.

Öğrenim Süresi

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde normal öğrenim süresi, lisans programları için 4 yıl (8 yarıyıl), önlisans programları için 2 yıl (4 yarıyıl), lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlar için ise 5 yıldır (10 yarıyıl). Kayıt dondurma süreleri, öğrenim süresi hesabına dâhil edilmez.

Azami öğrenim süresi, lisans programları için 7 yıl (14 yarıyıl), önlisans programları için 4 yıl (8 yarıyıl), lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlar için 9 yıldır (18 yarıyıl). Ek öğrenim süresi, azami öğrenim süresi sonunda mezun olamayan öğrencilere mezuniyet koşullarını sağlamak üzere verilen bir yıldır (2 yarıyıl).

İngilizce Hazırlık Programı’nda geçirilen süre ve ilgili yönetim kurulunca izinli sayılan yarıyıllar normal, azami ve ek öğrenim süresine dahil değildir. Öğrencilerin lisans programına ilk kayıt yaptırdığı tarihten itibaren kayıtlı olduğu veya kayıt yenilememe nedeni ile kayıtsız olarak geçirdiği tüm yarıyıllar ve değişim programları kapsamında yurtiçi veya yurtdışı yükseköğretim kurumlarında geçirilen yarıyıllar, normal, azami ve ek öğrenim süresine dahildir.

Öğrencinin bulunduğu yarıyıl ve sınıf, ilgili lisans veya önlisans programının ders programında öngörülmüş olan yarıyıllık kredi yükü esas alınarak ve öğrencinin tamamlamış olduğu kredi yükü üzerinden aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Tamamlanan kredi Yarıyıl / Sınıf
0 – 23 1. yarıyıl / 1. sınıf
24 – 47 2. yarıyıl / 1. sınıf
48 – 77 3. yarıyıl / 2. sınıf
78 – 107 4. yarıyıl / 2. sınıf
108 – 137 5. yarıyıl / 3. sınıf
138 – 161 6. yarıyıl / 3. sınıf
162 – 191 7. yarıyıl / 4. sınıf
192 ve üstü 8. yarıyıl / 4. Sınıf
Ders Kayıtları – Ders Ekleme Bırakma

Öğrenciler, öğrenim süreleri boyunca her yarıyıl başında, o yarıyılda izleyecekleri derslere kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrenciler kayıtlı bulundukları derslerden seçimlik olanlarını akademik takvimdeki ders ekleme-ders bırakma dönemi içinde, danışmanlarının onayı ile bu Yönetmelikte belirlenen asgari ve azami kredi sınırları dahilinde değiştirebilir, bırakabilir veya yeni seçimlik ders alabilirler.

Ders kayıtlarının yapılabilmesi için Üniversiteye karşı olan mali yükümlülüklerin yerine getirilmiş olması gereklidir. Ders kayıtları, akademik takvimde bertilen tarihlerde ONLINE olarak “Öğrenci Sayfaları”ndan yapılır. Ders kaydı için kayıt haftasından bir hafta önce, yine “Öğrenci Sayfaları”ndan ders kayıt randevusu alınmalıdır. Randevu süresi 120 dakika ile sınırlıdır. Bu nedenle, ders kaydı öncesinde, alınacak derslerle ilgili olarak akademik danışmanınız ile ya da kayıt süreci hakkında bilgi edinmek için Öğrenci İşleri danışmanları ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Her kaydın mutlaka akademik danışmanınız tarafından onaylanması gerektiğinizi hatırlatmak isteriz.

Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere “Öğrenci Sayfaları”ndan ulaşabilirsiniz.

Ders kaydını yapamayanlar, mazeretlerini belgelemek kaydıyla akademik takvimde belirlenen tarihe kadar Üniversite Yönetim Kurulu’na başvurabilirler.

Akademik Danışmanlık

Her öğrenci için, kayıtlı bulunduğu bölümün başkanı tarafından bir danışman görevlendirilir. Öğrencinin her yarıyılda izleyeceği derslerden oluşan bireysel ders programı ile bireysel ders programında yapılabilecek değişiklikler, lisans ve önlisans programlardaki ders sıralaması esas alınmak üzere, başarı durumu, önkoşullar ve ilgili Yönetmelik hükümleri göz önünde tutularak danışmanın onayıyla kesinleşir.

Ders Programları

Programlardaki dersler zorunlu ve seçimlik olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Öğrenciler kayıtlı oldukları program için öngörülen zorunlu dersleri almakla yükümlüdürler. Seçimlik dersler, öğrenci tarafından seçilir ve ilgi alanı göz önünde bulundurularak danışmanı tarafından onaylanır. Fakülte yönetim kurulları ilgili kredi yükümlülüğünün karşılanması kaydıyla kredisi daha düşük birden çok seçimlik dersin alınmasına izin verebilirler; kredi yükümlülüğünü karşılayacak kadar dersten başarılı olunması halinde yerine daha düşük kredili ders alınan seçimlik ders yükümlülüklerinden muafiyet tanınır.

Öğrenciler almakla yükümlü oldukları kredi ve müfredatı Öğrenci Sayfaları’nda “Registration Status” başlığı altında görebilirler. Ders içerikleri ile ilgili bilgileri ise Öğrenci Sayfaları’nda “Course Catalog” başlığı altında arama yaparak ve ana sayfada AKTS Bilgi Paketi başlığındaki “Program Bilgileri”nin altında bulabilirler.

Kredi Yükü

Öğrencilerin yarıyıllık olağan kredi yükü otuz (30) kredidir. Yaz Okulu hariç olmak üzere, azami kredi yükü bir akademik yılda seksen (80) kredidir, ancak bir yarıyılda kırk iki (42) kredi aşılamaz. Birinci ve ikinci yarıyıldaki lisans-önlisans öğrencileri ilgili yönetmelikte belirlenen özel haller dışında olağan kredi yükünü aşamaz.

Öğrencilerin yarıyıllık asgari kredi yükü yirmi (20) kredidir. Azami iki yarıyıl içinde mezun olabilecek öğrenciler için asgari kredi yükü kuralı geçerli değildir. Fakülte yönetim kurulları gerekli gördükleri hallerde belirli bir öğrencinin asgari kredi yükünü başvurusu üzerine düşürebilirler. Öğrenci çakışan dersleri alamaz, ders çakışmasına izin verilebilecek haller ancak Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Devam ve Sınavlar

Öğrenciler, kayıtlı oldukları her türlü ders, uygulama, laboratuvar çalışmaları ve bunların gerektirdiği veya ilgili öğretim elemanının gerekli gördüğü sınav ve diğer akademik çalışmaların hepsine katılmakla yükümlüdürler. Öğrencilerin devam durumları dersin öğretim elemanı tarafından değerlendirilir. Her derste öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların sayısı, yarıyıl sonu sınavına kabulün gerekleri ile her türlü sınav, ödev ve çalışmanın yarıyıl sonu başarı notuna katkısı yarıyıl başında öğretim elemanı tarafından belirlenir ve öğrencilere açıklanır.

Sınav Kuralları

Üniversitemizde uygulanan sınavlara ilişkin kurallar Üniversite Yönerim Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Öğrencilerimizin aşağıda belirtilen kurallara uyması büyük önem taşımaktadır.

  • Yalnızca adları sınav listesinde geçen öğrenciler sınava girebilir. Öğrencinin adının sınav listesinde geçmemesine rağmen öğrencinin sınava girmeyi istemesi durumunda okutman öğrencinin sınava girmesine, ancak “soruşturma sonucunda öğrencinin üniversite nezdindeki yükümlülüklerini yerine getirmediğinin tespiti halinde öğrencinin sınavının hükümsüz kabul edileceği" ifadesini içeren resmi
  • formun öğrenci tarafından imzalanması sonrasında izin verebilir.
  • 15 dakikadan daha fazla geciken öğrencilerin sınava girmesine izin verilmez.
  • Ö ğrenciler gözetmenlerin gösterdiği yere oturmak zorundadır.
  • Öğrenciler her sınavda üniversite kimlik belgelerini göstermekl e yükümlüdür.
  • Hesap makineleri, sözlükler, defter ve ders kitapları sınıfta, salon sorumlusunun belirleyeceği bir yerde bırakılmalıdır. Gözetmenler öğrencilerden şüphe doğuran başka eşyalarını da bırakmalarını isteyebilir.
  • Sınav sırasında cep telefonları kapatılmalıdır.
  • Tüm yanıtlar gözetmenler tarafından dağıtılan mühürlü sınav kitapçığına yazılmalıdır. Öğrenciler adları ve öğrenci numaralarının sınav kitapçığında, ve varsa optik formlar üzerinde belirtilmesini sağlamalıdır.
  • Öğrencilerin birbirlerinin sessiz bir ortamda sınav olma hakkına saygı göstermesi ve sınav kitapçıklarını teslim ettikten sonra sınav binasından ayrılmaları beklenmektedir. Salon sorumlusu, sınav düzenine zarar veren gürültüyü engellemek için öğrencilerden binayı terk etmelerini isteyebilir.
  • Kopya çekmek, kopya teşebbüsünde bulunmak, ya da herhangi bir kaynaktan intihal yapmak orada bulunan salon sorumlusu ve/veya gözetmenler tarafından tutanağa tutulur ve derhal baş gözetmene bildirilir. Yukarıda belirtilen durumlar için uygulanan ceza söz konusu sınav veya ödevden zayıf not almak ve disiplin cezası uygulayabilecek olan ilgili Disiplin Kurulu’na bildirimdir.
Kopya ve İntihal

Bir öğrencinin, sınavda kopya çekmesi veya kopya çekmeye teşebbüs etmesi, ödevinde kaynak belirtmeden kısmen veya tamamen intihalde bulunması veya ödevini kendisinin yapmadığının saptanması halinde durum ilgili öğretim elemanı tarafından bir tutanak düzenlenerek derhal ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe bildirilir. Bu durumda:

Kopya veya intihalde, o sınavdan veya ödevden başarısızlık notu verilir.

Öğrenci hakkında ayrıca, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

Notlar

Öğrencilere aldıkları her ders için, gerekli sınav ve benzeri değerlendirmelerin sonunda o dersin öğretim elemanı tarafından 0 (sıfır) ile 100 (yüz) arasında bir not verilir; bu not “ham not” olarak adlandırılır. Hangi ham not aralığının hangi harf karşılığına denk geleceği, ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir ve notlarla birlikte bildirilir.

Final sınavı notları, Akademik Takvim’de belirtilen notların ilan günü itibariyle Öğrenci Sayfaları’nda “Grades” başlığı altında görülebilir. Ara sınav notları ise, ilgili öğretim elemanı tarafından BİLGİ Online sayfasında açıklanmaktadır.

Genel not ortalamalarının hesaplanmasında, harf karşılıklarının aşağıda gösterilen sayısal değerleri esas alınır:

Harf karşılığı Say ısal değer Tanım
A Pekiyi
A- 3.70 Pekiyi
B+ 3.30 İyi
B 3.00 iyi
B- 2.70 İyi
C+ 2.30 Orta
C 2.00 Orta
C- 1.70 Koşullu geçer
D+ 1.30 Koşullu geçer
D 1.00 Koşullu geçer
F 0 Başarısız

Ortalamalara katılmayan, ancak kredisi, tamamlanan krediye dahil edilen derslerden geçilmesi halinde “P”, kalınması halinde “F” harf karşılığı kullanılır.

“C-”, “D+” ve “D”, dersin “şartlı” tamamlandığını belirtir. “F”, başarısı “D” veya “P” düzeyine erişemeyen öğrencilere verilir.

Öğrencilerin Derslerdeki Durumları

Öğrencilerin derslerdeki durumları aşağıdaki ibarelerden birisiyle gösterilir; bunlardan “I”, “NP” ve “NA” ibareleri öğretim elemanı tarafından, diğerleri Kayıt İşleri Ofisi tarafından kullanılır:

  • DP (Notsuz tez veya proje dersi): Bitirme tezi veya projesinin notsuz ve kredisiz yarıyıl veya yarıyılları için kullanılır.

  • E (Telafi sınavına girecek): Öğrenciye telafi sınavı hakkı tanındığı hallerde kullanılır. Yükseköğretim mevzuatı uyarınca bütünleme sınavı hakkının verilmediği hallerde, Akademik Kurul telafi sınavı yapılmasına karar verebilir. Telafi sınavına kabul edilecekler, nihai başarı notu asgari koşullu geçer not olan “D” notu ile dersin tekrarını gerektiren “F” notu arasında olan öğrenciler arasından olmak üzere, ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Telafi sınavları, en geç o yarıyıl sonunda notların ilanını izleyen 2 (iki) hafta içinde yapılır. Telafi sınavında başarılı olan öğrencilere “D” notu, telafi sınavına girmeyen veya bu sınavda başarısız olan öğrencilere ise “F” notu verilir.

  • Final sınavına giremeyip final sınavı için mazereti kabul edilen öğrenciler (deferral) ve, Final sınavı notu E olan öğrenciler E sınavına girebilir.

  • Final not girişi sırasında Incomplete ve NoShow notu verilen öğrencilere E notu verilemez.

  • FF notlu olan öğrencilere E verilemez.

  • E sınavı hakkı olan öğrenciler için sınav notu D ya da F olabilir. Sınava girmeyen öğrencinin notu F olarak kalır.

  • E sınavında final mazeret hakkını kullanan öğrenciler için (DEF) girilen sayısal not Final sınavında girilen sayısal değerlere göre hesaplanarak harflenir. Yani bu öğrenciler için not A ya kadar olabilir.

  • E sınavının mazereti olmaz. E sınavı sırasında final hakkını kullanan öğrenciler (DEF) için de bir ikinci sınav hakkı sözkonusu değildir. Yaz okulu için e sınavı olmaz.

  • EC (Muafiyet verilmiş ders): Tanınan dersler karşılığında muafiyet verilen dersler için kullanılır. Muafiyet kararında muafiyet verilen dersin kredisine eşdeğer seçimlik ders alınıp alınmayacağı da karara bağlanır.

  • EE (Sınavla muafiyet verilmiş ders): İlgili fakülte veya yüksekokul kurulunun önerisi üzerine Akademik Kurul tarafından belirlenen derslerde yapılan sınav sonucunda muafiyet verilen

dersler için kullanılır. Muafiyet verilen dersin kredisine eşdeğer seçimlik ders alınıp alınmayacağı ilgili fakülte veya yüksekokul kurulu tarafından karara bağlanır.

  • I (Eksik): Proje, tez, bitirme ödevi ve benzeri çalışmalara dayanan derslerde, öğretim elemanının kabul edeceği mazeretlerden ötürü ders için gerekli çalışmalarını zamanında bitiremeyen öğrenciler için kullanılır. Bu öğrenciler ilgili sınav döneminin bitiminden sonra en çok iki hafta içinde eksiklerini tamamlamak zorundadırlar. Eksiklerini tamamlamayan öğrencilerin “I” işaretleri “F” ye çevrilir. Ancak, ibareyi kullanan öğretim elemanı tarafından süre bitiminden önce başvurulması koşuluyla, ilgili yönetim kurulu tarafından öğrenciye en fazla iki haftalık ek süre verilebilir.

  • L (Kayıt dondurmuş veya izinli): Kayıt donduran öğrenciler için kullanılır.

  • NA (Yarıyıl sonu sınavına kabul koşullarını yerine getirmemiş): Yarıyıl sonu sınavına kabul koşullarını yerine getirmemiş öğrenciler için kullanılır. Bu ibare bütünleme sınav sonuçlarının ilanından sonra “F” notuna çevrilir.

  • NC (Kredisiz): Program uyarınca veya danışman onayı ile kredisiz olarak alınan dersler için verilir. Öğrenci bu dersin tüm gereklerini yerine getirmek zorundadır. Bu derslerin kredisi kredi hesabına, notları da ortalama hesaplarına katılmaz.

  • NGR (Notu bildirilmemiş): Yarıyıl sonu notları öğretim üyesi tarafından gönderilmeyen dersler için kullanılır.

  • NP (Yarıyıl sonu sınavına girmedi): Yarıyıl sonu sınavlarına katılmayan öğrencilere verilir. Öğrenci, izleyen yarıyılın kayıt süresinin başlangıcından önce yapılacak mazeret sınavına girmezse notu “F” olur. Bu Yönetmeliğe uygun olarak kabul edilen uzun süreli mazeret ve kayıt dondurma halleri saklıdır.

  • R (Tekrar): Dersin herhangi bir nedenle tekrarlandığını gösterir.

  • TO (Başka yükseköğretim kurumunda alınıp tanınmış ders): Başka bir yükseköğretim kurumundan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin bir lisans veya önlisans programına yatay geçişle kabul edilen öğrencilerin intibaklarında, transfer edilen dersler ile değişim programları kapsamında alınanlar hariç olmak üzere, BİLGİ öğrencisi iken kayıtlı olunan fakültenin yönetim kurulu kararıyla başka yükseköğretim kurumlarından alınan ve tanınan dersler için kullanılır. Tanınan dersler için, öğrencinin tamamlaması gereken derslerden muafiyet verilebilir. Tanınan derslerin kredi ve notları not dökümlerinde ayrıca gösterilir, ancak bu kredi ve notlar ortalama hesaplarına katılmaz.

  • TI (İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde alınıp tanınmış ders): İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi iken, mezuniyet de dâhil olmak üzere, herhangi bir nedenle öğrencilik sıfatı sona erip sonradan Üniversite’nin başka bir programına kaydolan öğrencilerin tanınan dersleri için kullanılır. Tanınan dersler için, öğrencinin tamamlaması gereken derslerden muafiyet verilebilir. Tanınan derslerin kredi ve notları not dökümlerinde ayrıca gösterilir, ancak bu kredi ve notlar ortalama hesaplarına katılmaz.

  • W (Dersten çekilmiş): Kayıtlı bulunduğu bir dersten akademik takvimde belirtilen dersten çekilme süresi dolmadan, gerekli işlemleri tamamlayarak çekilen öğrencilere verilir. Öğrenciler programlarının zorunlu derslerinden veya “F” aldıkları için tekrarladıkları derslerden çekilemezler. Derslerin bitimine dört hafta kala dersten çekilmek için başvuruda bulunulamaz.

  • S (Özel öğrenci olarak alınmış ders): Özel öğrenci iken alınan dersler için kullanılır; bu derslerin kredi ve notları ortalama hesaplarında dikkate alınır.

  • TA (Ortak veya ek diploma programları kapsamında alınıp tanınmış ders): İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi iken ortak veya ek diploma programları kapsamında başka yükseköğretim kurumlarından alınan ve tanınan dersler için kullanılır. Tanınan dersler için, öğrencinin tamamlaması gereken derslerden muafiyet verilebilir. Tanınan derslerin kredi ve notları not dökümlerinde gösterilir; ortak veya ek diploma programına ilişkin protokol hükümleri çerçevesinde ortalama hesaplarına katılır.

  • TE (Değişim programları kapsamında alınıp tanınmış ders): İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi iken değişim programları kapsamında başka yükseköğretim kurumlarından alınan ve tanınan dersler için kullanılır. Tanınan dersler için, öğrencinin tamamlaması gereken derslerden muafiyet verilebilir. Tanınan derslerin kredi ve notları not dökümlerinde ayrıca gösterilir; ancak bu kredi ve notların ortalama hesaplarına katılıp katılmayacağı hususu fakülte yönetim kurulunca karara bağlanır.

  • TT (Yatay geçiş yapılan başka yükseköğretim kurumunda alınıp tanınmış ders): Başka bir yükseköğretim kurumundan İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne yatay geçişle kabul edilen öğrencilerin intibaklarında tanınan ve karşılığında muafiyet verilen dersler için kullanılır. Tanınan derslerin kredi ve notları not dökümlerinde ayrıca gösterilir; ancak bu kredi ve notların ortalama hesaplarına katılıp katılmayacağı hususu fakülte yönetim kurulunca karara bağlanır

Notların Açıklanması ve Maddi Hata İtirazı

Harf karşılığı olarak ifade edilen ders başarı notları, öğretim elemanları tarafından yarıyıl sonu sınav döneminin bitimini izleyen 7 gün içinde, Kayıt İşleri Ofisi’ne bildirilir ve notlar Öğrenci İşleri Ofisi tarafından ilan edilir. İlan edilen ders başarı notlarına karşı itiraz, sadece maddi hata bakımından yapılabilir. Maddi hata, sadece not ortalamasının hesabındaki hesap hataları ile sınav kağıdının yeniden değerlendirilmesi niteliğinde olmayan hataları ifade eder. Maddi hata itirazı yapmak isteyen öğrenci, ders başarı notlarının ilan edildiği tarihten itibaren en çok üç gün içinde yazılı olarak Öğrenci İşleri Ofisi’ne başvurur. Öğrenci İşleri Ofisi, başvuruları ilgili Dekanlığa/Müdürlüğe gönderir. Dekanlık/Müdürlük başvuruyu, değerlendirmesi için ilgili öğretim elemanına iletir. İlgili öğretim elemanı, başvurulara ilişkin değerlendirme sonuçlarını Dekanlığa/Müdürlüğe bildirir. Ders başarı notunda değişikliğin gerektiği hallerde, değerlendirme sonuçlarına, hatanın nereden kaynaklandığı ile ders başarı notunda yapılacak değişikliğin gerekçesini gösterir bir rapor ile sınav evrakı eklenir. Gerekli düzeltme, ilgili Fakülte Yönetim Kurulu’nun kararı ile yapılır ve Dekan/Müdür tarafından Kayıt İşleri Ofisi’ne yazılı olarak bildirir. Maddi hata itirazı değerlendirilirken yarıyıl içi sınav, ödev ve diğer çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavına ilişkin maddi hatalar dikkate alınır.

Not itirazlarını notların ilanını izleyen 3 iş günü içinde “Maddi İtiraz Formu”nu doldurarak Öğrenci İşleri Ofisi’ne şahsen başvuruda bulunarak yapabilirsiniz.

Ders Tekrarlama

Zorunlu bir dersten (F) notu alan öğrenci, bu dersi kredi yüküne ve ders seçimine ilişkin kurallar dâhilinde tekrarlamak zorundadır. Tekrar edilmesi gereken zorunlu derslerin ders programlarından çıkarıldığı hallerde, tekrar yerine en az aynı kredi sayısına sahip olan hangi dersin veya derslerin alınacağı fakülte yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

Seçimlik bir dersten (F) notu alan öğrenci, bu dersi tekrarlar veya bu dersin yerine bir başka seçimlik ders alır.

Öğrenciler koşullu geçer not almış oldukları dersleri de tekrarlayabilir. Tekrar edilen veya seçimlik dersler bakımından yeni seçimlik dersten alınan ders başarı notu, eski notun yerine geçer; ancak eski not akademik kayıtlarda ve not dökümünde gösterilir.

Not Ortalamaları

Öğrencilerin başarı durumları, bitirdikleri yarıyılda almış oldukları derslere ait “Yarıyıl Not Ortalaması” (YNO) ve almış oldukları tüm dersler için hesaplanan “Genel Not Ortalaması” (GNO) ile izlenir.

Bu ortalamalar, ortalamaya katılmayan derslerin kredileri hariç olmak üzere aşağıdaki usulle hesaplanır:

  • (1) “dersin ortalamaya katkısı” (eşittir) “ders başarı notunun sayısal değeri” (çarpı) “dersin kredisi”
  • (2) “ortalama” (eşittir) “tüm derslerin ortalamaya katkıları toplamı” (bölü) “tüm kredilerin toplamı”
Başarı Denetimi

Herhangi bir yarıyıl sonunda genel not ortalaması 1,75’in altında olan öğrenciler, izleyen yarıyıl boyunca “sınamalı” öğrenci sayılır. “Sınamalı” öğrencilere, olağan kredi yükünden fazla kredi yükü verilmez. Bu öğrenciler kulüp yönetimlerinde yer alamaz.

“Sınamalı” statüdeki bir öğrenci, bu statüde bulunduğu yarıyıl sonunda da genel not ortalamasını 1,75’in üzerine çıkaramadığı takdirde “başarısı yetersiz” öğrenci sayılır. ”Başarısı yetersiz” durumdaki öğrenci en fazla otuz kredilik ders alabilir ve o yarıyılın müfredatında bulunan başarısız durumda olduğu dersleri tekrarlamak zorundadır. “Başarısı yetersiz” durumdaki öğrencilerin ders tekrar yükümlülüğü ertelenemez.

Genel not ortalamasını 1,75 veya üzerine yükselten öğrenci, sınamalı veya başarısı yetersiz öğrenci statüsünden çıkar. Ders kaydı yapmayan veya yapılmayan öğrencilerin mevcut başarı statüleri devam eder.

Mezuniyet

Bir öğrencinin izlemekte olduğu lisans programından mezun olabilmesi için programının müfredatını en az 2,00 not ortalamasıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının da en az 2,00 olması zorunludur.

Bu şartları gerçekleştiremeyenlerden:

  • a) Genel not ortalamaları en az 2,00 olup mezuniyet koşullarını yalnızca bir dersten (F) notu almış oldukları için yerine getiremeyen öğrencilere bu ders için ek bir sınav hakkı verilir. Genel not ortalamaları 2,00’ın altında olup yalnızca bir dersten (F) notu bulunan öğrencilere, bu dersten başarılı olmaları halinde genel not ortalamalarının 2,00 veya üstüne yükselmesi koşuluyla ek bir sınav hakkı verilir. Bu sınavda, en yüksek not bakımından bir kısıtlama uygulanmaz ve sınav sonucunda alınan not eski notun yerine geçer. Ek sınavda başarısız olan veya genel not ortalamalarını 2,00 veya üstüne çıkaramayan öğrenciler ders tekrarına ilişkin kurallara tabi olurlar.

  • b) Tüm derslerden başarılı olmalarına rağmen, mezuniyet koşullarını yalnızca genel not ortalamalarının 2,00’ın altında olması yüzünden tamamlayamamış olan öğrencilere, kendi seçecekleri bir dersten, genel not ortalamalarını 2,00 veya üstüne yükseltebilecek olmaları koşuluyla bir sınav hakkı verilir. Bu sınavda, en yüksek not bakımından bir kısıtlama uygulanmaz ve sınav sonucunda alınan not eski notun yerine geçer. Ek sınavda başarısız olan veya genel not ortalamalarını 2,00 veya üstüne çıkaramayan öğrenciler ders tekrarına ilişkin kurallara tabi olurlar.

Mezuniyet Töreni

Mezuniyet törenleri bahar dönemi final sınavları sonrasında yapılır. Mezuniyet tören tarihleri Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek üniversitenin web sayfasında ilan edilir.

Mazeret Nedeniyle Devamsızlık ve Sınavlara Katılmama
Sağlık nedeniylemazeret:

Muayenehanede yapılan cerrahi müdahaleler hariç olmak üzere, sadece yatarak tedaviyi gerektiren ameliyat halleri ile hastanede yatarak tedavi halleri mazeret olarak kabul edilebilir. Mazeretlerin, ilgili sağlık kurumundan yazılı olarak ve protokol numarası gösterilerek resmi şekilde belgelenmesi gereklidir. Gerekli görülen hallerde, ilgili öğrenci hakem hastanelerin sağlık kurullarına sevk edilebilir, raporu düzenleyen hastaneden raporun resmi tevsiki istenebilir ve yasal işlem yapılabilir.

Sağlık nedenleri dışında mazeret:

Yakın vefatı: Vefat ve defin tarihleri ile hısımlığın belgelenmesi kaydıyla, ikinci dereceye kadar kan hısımları ile birinci derece sıhri hısımların vefatı, sınavlara katılmama konusunda mazeret olarak kabul edilebilir. Ancak, kabul edilen mazeret süresi vefat tarihinden başlamak üzere toplam 5 (beş) işgününü aşamaz.

Diğer mazeretler: Üniversite dahilindeki sınav saatlerinin çakışması, ÖSYM tarafından yapılan sınavlar, toplumsal olaylar ve doğal afetler mazeret olarak kabul edilebilir. Mazeret olarak kabul edilebilecek diğer haller Mazeret Komisyonu’nun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir.

Kayıt Dondurma

Öğrenciler, haklı nedenlerinin belgelenmesi ve arka arkaya iki yarıyılı aşmamak kaydıyla, İngilizce Dil Hazırlık Programı da dahil olmak üzere tüm öğrenim süresi içinde toplam dört yarıyıl kayıt dondurabilir. Kayıt, en az bir yarıyıl için dondurulur. Ağır ve sürekli hastalık, askerlik, tutukluluk veya hükümlülük nedeniyle kayıt dondurma halinde uygulanacak süreler, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından münferiden belirlenir. Kayıt dondurulan yarıyıllar, başarı denetimine ilişkin sürelerin hesabında dikkate alınmaz.

Kayıt dondurmak için aşağıdaki haller haklı neden olarak kabul edilebilir:

  1. Öğrencinin, resmi sağlık kurulu raporu verme yetkisine sahip olan hastanelerin ilgili uzmanlık alanlarındaki hekimlerden alınan ve sağlık kurulunca onaylanmış raporlarla belgelenen sağlıkla ilgili mazeretleri 20
  2. Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalması
  3. Öğrencinin tâbi olduğu disiplin kuralları uyarınca öğrencilik sıfatının kalkmasına neden olmayan veya öğrencilikten çıkarılmayı gerektirmeyen ve kesinleşen mahkumiyet hali
  4. Öğrencinin hangi sıfatla bulunursa bulunsun askerlik görevi tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması
  5. Öğrencinin tutukluluk hali

Kayıt dondurmak isteyen öğrenci, mazeretine ilişkin belgeleriyle birlikte yazılı olarak başvurur. Kayıt dondurulmasına, ilgili fakülte veya yüksekokul yönetim kurulunun olumlu görüşü üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Kayıt Sildirme

Kayıt sildirmek isteyen öğrenciler, kayıt sildirme formunu doldurarak şahsen Öğrenci İşleri’ne başvururlar ve gerekli işlemleri tamamlayarak kayıtlarını sildirebilirler. Kayıt sildirme esnasında uygulanacak kurallar İstanbul Bilgi Üniversitesi Kredili Sistem Lisans ve Önlisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne Tabi Öğrenciler için Mali Usul Esaslar çerçevesinde belirlenmiştir.

Çift Anadal

Çift anadal (major) eğitim-öğretimi, bir lisans programına kayıtlı olan bir öğrencinin, ikinci bir lisans diploması almak amacıyla diğer bir lisans programına devam etmesidir.

Aynı anda birden fazla çift anadal programına veya aynı lisans programında hem ikinci anadala hem yan dala kayıt yapılması mümkün değildir. Ancak, aynı anda farklı lisans programlarında ikinci anadala ve yan dala kayıt yapılabilir. Çift anadal öğrenimi sırasında genel not ortalaması iki kez 2,60’ın altına veya ikinci anadala ilişkin not ortalaması iki kez 2,00’ın altına düşen öğrencinin ikinci anadal programından kaydı silinir ve öğrenci çift anadal öğrencisi statüsünü yitirir.

Başvuru Koşulları

Başvurulan yarıyıl başında kayıtlı olunan lisans programının o yarıyıla kadarki zorunlu dersleri ile zorunlu kredi yükünü tamamlanmış olması ve derslerin tümünden başarılı olunması

  • En az 3,00 GNO
  • Program başarı sıralamasında yüzde 20’lik dilime girilmiş olması (Üniversitenin veya diğer yükseköğretim kurumlarının yaz okullarından ders alınan hallerde yaz okulu sonrasındaki sıralama esas alınır.)
  • Başvurduğu programın özel koşullarını karşılıyor olması gerekir. (Önkoşul dersler ve başarı sıralaması)
Başvuru Tarihleri

Başvuru tarihleri akademik yıl başlamadan önce Öğrenci İşleri Ofisi tarafından anons edilir. Çift ana dal için en erken 3., en geç 5. yarıyıl başında başvurulabilir.

Yan Dal

Yan dal (“minor”) eğitim-öğretimi, bir lisans programına kayıtlı olan öğrencinin, bilgisini artırmak amacıyla ikinci bir lisans programından ders almasıdır. Kayıtlı olunan lisans programına “anadal”, başvurusu kabul edilen lisans programına ise “yan dal” denir.

Aynı anda birden fazla yan dal programına kayıt yapılamaz.

Yandal programına devam edilebilmesi için anadal not ortalamasının en az 2,40 olması gerekir. Bu şartı sağlayamayan veya yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.

Başvuru Koşulları


  • En az 2,60 GNO
  • Başvurulan yarıyıl başında kayıtlı olunan lisans programının o yarıyıla kadarki zorunlu dersleri ile zorunlu kredi yükünü tamamlanmış olması ve derslerin tümünden başarılı olunması

Başvuru Tarihleri


Başvuru tarihleri akademik yıl başlamadan önce Öğrenci İşleri Ofisi tarafından anons edilir. Yan dal için en erken 3., en geç 6. yarı yılın başında başvurulabilir.

İç Yatay Geçiş

YÖK mevzuatında yapılan son değişikliklerle iç yatay geçiş için iki ayrı yöntem uygulanmaktadır:

Merkezi Yerleştirme Puanına Göre İç Yatay Geçiş

Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin girdiği yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne merkezi puanla yerleştirilmiş ve halen kayıtlı olan öğrenciler, merkezi puanlarının yeterli olduğu bir bölüme geçmek için başvuru yapabilirler. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenen programın o yıl gerçekleşen taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür.

Başarı Koşullarına Göre İç Yatay Geçiş

BİLGİ öğrencileri, kayıtlı oldukları programın eşdeğeri olan bölümlere yatay geçiş için başvurabilirler. Öncelikle, aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve genel not ortalamalarının en az 2,40 olması gerekir. Bir başka önemli koşul da, öğrencinin kayıt olduğu yıl aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği bölüm açısından yurtiçi üniversitelerdeki eşdeğer bölümler için o yıl ÖSYM tarafından ilan edilen en düşük puana eşit ya da yüksek olması ve ayrıca programın belirlediği özel koşulları karşılaması gerekir.

İç yatay geçiş başvuruları en erken birinci yarıyılın sonunda, önlisans öğrencileri için en geç 3.yarıyıl başında, lisans öğrencileri içinse en geç 5.yarıyıl başında yapılabilir. Başvuru tarihleri ve değerlendirme sonuçları Öğrenci İşleri ofislerinden takip edilir.

Dış Yatay Geçiş

YÖK mevzuatında yapılan son değişikliklerle birlikte iki ayrı yöntemle BİLGİ’ye yatay geçiş yapılabilir:

Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş

Başarı koşullarına bakılmaksızın, öğrencinin girdiği yıl aldığı puanlara göre değerlendirilen yatay geçiş yöntemidir. Yükseköğretim Kurulu Yönetmeliği’ne göre, Türkiye’deki bir üniversiteye merkezi puanla yerleştirilmiş ve halen kayıtlı olan öğrenciler başvurabilir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları yatay geçiş yapmak istenen programın o yıl gerçekleşen taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. İngilizce Hazırlık sınıfı dahil tüm sınıflarda başvuru yapılabilir. Öğrenciler, bu tür yatay geçiş hakkından yalnızca bir kez yararlanabilirler.

Başarı Koşullarına Göre Yatay Geçiş

Başvurular yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerden ve eşdeğer programlara yapılabilir. Başvuracak adayın kayıtlı olduğu okulun YÖK tarafından denkliğinin kabul edilmiş olması gerekir. Başvurular, önlisans öğrencileri için en erken 1. yarıyıl sonunda, lisans öğrencileri için ise 1. yılın sonunda yapılabilir. Öğrencinin ayrılacağı üniversitede sorumlu olduğu tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden 2,40 olması gerekmektedir. İngilizce eğitim veren programlara yapılacak başvurular için adayın ayrıca İngilizce yeterliğinin olması gerekir. Başka üniversitelerden alınan dersler, yatay geçiş yapılacak programın bağlı olduğu Fakülte- Yüksekokul-Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararına bağlı olarak sayılabilir.

Dikey Geçiş

Dikey Geçiş, ÖSYM’ce yapılan merkezi bir sınavla (DGS), 2 yıllık önlisans programından 4 yıllık lisans programına geçiştir. Meslek Yüksek Okulu mezunları ya da son sınıf öğrencileri, her yıl ÖSYM’nin belirlediği tarihte DGS için başvuru yapabilir.

DGS tercihlerinde sadece önlisans öğreniminde mezun olunan lisans programında öğrenime devam edilebilir. Bu alanlara DGS kılavuzundan ulaşabilir.

DGS ile yerleşen öğrencilerimizin daha önden aldığı derslerden muaf olmaları için Ders Muafiyet Formu’nu doldurarak Öğrenci İşleri Ofisi'ne başvurması gerekir.

Ders Muafiyeti

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisiyken daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda veya İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde alınan aynı/eşdeğer dersler için ders muafiyeti ilgili Fakülte Yönetim Kurulu’na yazılmış dilekçe, resmi not dökümü (official transcript) ve onaylı ders içerikleri ile Öğrenci İşleri Ofisi’ne başvurulabilir. Başvuru Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

Diploma Eki

Diploma Eki (DE) Yükseköğretim Kurumları tarafından diplomanın yanı sıra verilen tamamlayıcı ve açıklayıcı bir belgedir. Diploma Eki, üniversite mezunlarının aldıkları eğitimin diğer ülke ve eğitim sistemlerinde tanıtılmasına yardımcı olmakta; aynı zamanda mezunun aldığı akademik derece, düzeyi, içeriği ve mesleki yetkinlikler hakkında detaylı bilgi vermektedir.

Diploma eki, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden mezun olan tüm öğrencilere otomatik ve ücretsiz olarak, yaygın kullanılan bir Avrupa dilinde (İngilizce) verilmektedir.

Diploma Eki’nin Öğrenciler için Faydaları:

  • Yurtdışında daha kolay anlaşılan ve kıyaslanabilen bir diplomaya sahip olunması
  • Öğrencinin akademik gelişimi ve öğrenimi boyunca kazandığı yeterliliklerin kusursuz bir tanımını içermesi
  • Öğrencinin başarı ve yeterliklerinin tarafsız bir ifade olması
  • İş imkânlarına veya ileri seviyedeki yurtdışı eğitim olanaklarına daha kolay erişim sağlanması
  • İstihdam edilebilmeyi desteklemesi
AKTS Bilgi Paketi

Üniversitemize ait kurumsal bilgileri (vizyon-misyon-ilkeler, yönetim kadrosu, akademik takvimler vb.), akademik programları (fakülte program dağılımları ve programlara ait her türlü içerik bilgisi), programlara bağlı dersleri (tüm derslere ait teknik ve içerik bilgisi) ve öğrenciler için faydalı bilgileri (konaklama, revir, anlaşmalı kuruluşlar, engelli öğrenci hizmetleri, dil dersleri, staj, sosyal yaşam ve spor olanakları, öğrenci kulüpleri vb.) içeren web sitesidir. Üniversitemiz ana sayfasında Araçlar ve Servisler başlığı altındaki “AKTS Bilgi Paketi”nden ya da “http://ects.bilgi.edu.tr/Institutional” adresinden erişilebilir.

Onur ve Yüksek Onur Belgeleri

Lisans öğrencileri için;

Öğrenimlerini en çok sekiz yarıyılda, 3.50 veya daha yüksek GNO ile tamamlayanlar yüksek onur, 3.00 ile 3.49 arasında GNO ile tamamlayanlar onur listesine alınırlar. Bu durumlarını belirten özel bir belge kendilerine diplomaları ile birlikte verilir. Ancak, disiplin cezası almış olan öğrenciler bu listelere alınmazlar. Sekiz yarıyıllık sürenin hesaplanmasında uluslararası öğrenci değişim programı kapsamında yurtdışında okunan süreler dikkate alınmaz. Bu süre, İngilizce yeterliğini sağlayarak bahar yarıyılında lisans öğrenimine başlayan öğrenciler için dokuz yarıyıl olarak uygulanır.

Önlisans öğrencileri için;

Öğrenimlerini en çok dört yarıyılda, 3.50 veya daha yüksek GNO ile tamamlayanlar yüksek onur, 3.00 ile 3.49 arasında GNO ile tamamlayanlar onur listesine alınırlar. Bu durumlarını belirten özel bir belge kendilerine diplomaları ile birlikte verilir. Ancak disiplin cezası almış olan öğrenciler bu listelere alınmazlar.

results matching ""

    No results matching ""